پنجشنبه، فروردین ۱۲، ۱۳۸۹

جنگ هاي صليبي - قسمت هفتم و پايان


 سال شمار جنگ هاي صليبي

۱۰۷۱م
ترکان مسلمان سلجوقي سپاهیان مسیحی امپراتوری بیزانس را در «جنگ ملازگرد»، درتركيه کنونی، شکست دادند. مسلمانان برای تسخیر مجدد سرزمین فلسطین به جنگ ادامه دادند و پیروز شدند. و مدتهای مدیدی بیت المقدس را در اختیار خود داشتند.

۱۰۹۵
در «کلرمون»، واقع در فرانسه، پاپ اورین دوم از مردان در خواست می‌کند تا سپاهی علیه ترکان مسلمان تشکیل دهند و شهر بیت المقدس (اورشلیم) را مجدداً تسخیر کنند.
آوریل ۱۰۹۶
یک راهب فرانسوی به نام پيتر هرميت(ییر معتکف) هزاران کشاورز را سازماندهی و فرماندهی کرد که بعدا به اسم سپاه صلیبی مردمی معروف شدند.
اگوست ۱۰۹۶
هنگامی که پیروان پیتر هرمیت که به اندازه کافی مجهز نبودند، به آسياي صغير رسیدند از سوی ترکان مسلمان مورد هجوم قرار می‌گیرند . در همان سال ، سپاهی از شوالیه‌ها و اشراف به‌عنوان اولین سپاه منظم صلیبی از «لوپویی» واقع در فرانسه، حرکت کردند.
ژوئن ۱۰۹۹
بعد از سفری خطرناک که حدود سه سال طول کشید ، صلیبیان به نواحی اطراف بیت المقدس رسیدند.

ژوئیه ۱۰۹۹
بعد از محاصره‌ای کوتاه ، صلیبیان بیت المقدس را تسخیر و اهالی شهر را قتل عام کردند. آنها مسلمانان و یهودیان را با هم کشتند. یهودیانی که در کنیسه‌های خود پناه گرفته بودند زنده زنده سوزانده شدند.
۱۱۱۹
صلیبیان شهرهای مسیحی نشین جدید در سرزمین مقدس بنا کردند. دو گروه شوالیه جدید به نامهای «تمپلار» و «هاسپتیالرز» ، تشکیل داده شد. این شوالیه‌ها در عین حال راهب نیز بودند. آنها در مقابل حمله مسلمانان، از مهاجران مسیحی که به سرزمین مقدس می‌آمدند، محافظت می‌کردند.
۱۱۴۲
مهاجران از مسیحیان در سرزمین مقدس مستقر می‌شوند. آنها شروع به ساخت «قصر شوالیه‌ها» در سوریه کردند. انبارهای زیرزمینی این قصرهای با شکوه ذخیره غذایی و سلاح را برای یک محاصره پنج ساله در خود جای می‌دادند.
۴۹- ۱۱۴۷
دومین گروه صلیبیان، به فرماندهی لويي هفتم ، پادشاه فرانسه و کنرادسوم، پادشاه آلمان، برای تسخیر بیت المقدس حرکت کردند. بعد از شکست در تسخیر شهر مسلمان نشین دمشق، دومین جنگ صلیبی تمام شد.
۱۱۸۱
صلاح الدين ايوبي جنگجوی مسلمان پادشاه مصر می‌شود . او فرمانده نظامی بسیار ورزیده‌ای بود که سپاه اسلام را متحد کرد.
۱۱۸۷
سپاه صلاح الدین نیروهای صلیبی را در «جنگ حطین» در هم کوبید . قصرها و پایگاههای صلیبی‌ها یکی پس از دیگری به دست صلاح الدین افتاد. او بیت المقدس را مجدداً تسخیر کرد.
۹۲- ۱۱۸۹
سومین گروه صلیبیان به رهبری فلیپ دوم، انگلستان ، در مقابل صلاح الدین قرار می‌گیرند و جلوی پیشروی او را می‌گیرند ، اما نمی‌توانند بیت المقدس را اشغال کنند . یک قرارداد صلح که در ارصوف در ارض مقدس امضاء شد. تسلط صلیبیان را در طول سواحل تضمین کرد. ريچارد شير دل در راه بازگشت در اتريش اسير شد.
۱۲۰۴
سپاهی که رهسپار چهارمین جنگ صلیبی گردید ، هرگز به ارض مقدس نرسید ، و به جای آن به قسطنطینه حمله کرد. قسطنطینه پایتخت امپراتوری مسیحی بیزانس بود . صلیبیان شهر را غارت کردند و اهالی شهر را از دم تیغ شمشیرها گذراندند.
۱۲۱۲
در این سال یک پسر بچه چوپان به نام استفهان ، در نزدیکی «واندوم» در مرکز فرانسه ، یک سپاه صلیبی از بچه‌ها را به سمت بیت المقدس فرماندهی و راهنمایی کرد. او اعتقاد داشت که کودکان می‌توانند به جای زور از عشق برای شکست دادن مسلمانان استفاده کنند ودر حدود ۳۰۰۰۰ کودک از شهر «مارسی» درجنوب فرانسه، عازم بیت المقدس شدند. تعداد زیادی از کودکان در مسیر سفر جان دادند و بعضی از آنها به عنوان برده فروخته شدند. نتیجه جنگ صلیبی کودکان فاجعه بود.
۲۲-۱۲۱۷
پنجمین سپاه صلیبی در تسخیر مصر ناکام می‌ماند.
۲۹-۱۲۲۸
ششمین سپاه صلیبی ، به رهبری امپراتور مقدس روم ،فردريك دون ، دوباره بیت المقدس را به عنوان بخشی از قرار داد موقت صلح با مسلمانان، اشغال می‌کند.
۵۰- ۱۲۴۸
هفتمین سپاه صلیبی ، به رهبری لويي نهم- سن لوئی) پادشاه فرانسه، به مصر حمله می‌کند. نتیجه این جنگ صلیبی که طی آن لوئی نهم اسیر می‌گردد، فاجعه آمیز بود.
۱۲۹۱
مسلمانان شهر عکا ، آخرین منطقه تحت نفوذ صلیبیان در ارض مقدس ، را فتح می‌کنند . این پیروزی به جنگهای صلیبی پایان بخشید.

اما سوالاتی که در انتهای این داستان مطرح می شود چنین است:

-1
سپاه صلیب که از حیث تدارکات و آذوغه در مضیقه بود چگونه توانست این همه
راه از قسطنطنیه تا فلسطین را بیپماید؟
-2
این سپاه که دارای سران و فرماندهان ناسازگار بود و از دو ملیت رقیب
فرانسوی و ایتالیایی تشکیل می شد چگونه توانست این همه شهر را از دست مسلمانان خارج کند؟
-3
نقش ترورهای اسماعیلیه در موفقیتهای سپاه صلیب چه بود؟ آیا سران
اسماعلیه با سران صلیبی به توافقی پنهان دست پیداکرده بودند؟(آيا اين دوران نمي توان شروع تباني يا طوطئه شوونيسم فاشيسم فارس با دول اروپايي بر ضد ترك قلمداد كرد؟ (
-4
چرا مصر که در آن زمان ارتشی نسبتا نیرومند داشت هیچگاه به صورت جدی به
جنگ صلیبی ها نیامد؟

منابع :
کتاب جنگهای صلیبی جلد اول نویسنده محمد رشاد نشر اندیشه
سایت ویکیپدیا

دایره المعارف مولتی مدیای ماکروسافت به نام اینکارتا

سایت هیستوری لیرنینگ

سایت
Crusades-History.com
سايت گفتمان – راز صليب









اورمولو تايماز –نوروز بايرامي -1389